Живот
30. јуни 2020 - 10:59

НАСА објави видео кое го прикажува движењето на Сонцето во текот на 10 години

НАСА објави неверојатно тајмлапс видео кое го прикажува движењето на Сонцето во центарот на нашиот Сончев систем, низ текот на 10 години.

Видеото е направено од 425 милиони фотографии со висока резолуција кои потоа се споени во тајмлапс видео. Фотографиите покажуваат бројни активности на површината на Сонцето, како соларни ерупции или планетарни транзиции. Во видеото се прикажани движењата на Сонцето од јуни, 2010 година до јуни, 2020 година. Секоја секунда во видеото претставува еден ден.