Живот
9. August 2019 - 13:40

На Нов Зеланд откриен фосил од праисториски папагал висок еден метар

Научници открија фосил од папагал кој пред 19 милиони години живеел на денешен Нов Зеланд и достигал височина од еден метар. Поради неговата величина, палеонтолозите ова праисториско суштество го нарекле „хераклес инекспектатус“, во чест на древниот митолошки херој Херкул (Херакле).

– Нов Зеланд е надалеку познат по огромните птици – од видот моа, гуски, орли. Но, досега никој не открил олку голем папагал, изјави проф. Тревор Ворти од универзитетот „Флиндерс“ во Сиднеј, Австралија.

Папагалскиот фосил е најден близу некогашниот рударски град Сент Батан во средишниот дел на Нов Зеланд.

Тежината на птицата се проценува на околу седум килограми, има долг клун, и се претпоставува дека бил и месојадец.