Балкан
21. September 2019 - 10:32

На Лезбос капацитетите за сместување мигранти надминати за 400 отсто

Властите на грчкиот остров Лезбос соопштија дека повеќе не се во можност да обезбедат сместување за нови мигранти кои доаѓаат на островот, со оглед на тоа што во кампот за мигранти во овој момент престојуваат четири пати повеќе лица од што е предвидено.

Во кампот Морија моментално има 12.000 лица и нема можност во него да се сместат уште мигранти, информирале двајца локални функционери.

Тие додаде дела новопристигнатите мигранти на Лезбос спијат на отворено или во шатори надвор од кампот, кој инаку е предвиден за 3.000 лица.

Властите на Лезбос соопштија дека во чамци од Турција вчера на островот пристигнале најмалку 410 мигранти.