Балкан
2. October 2023 - 15:08

Муслиу: Србија гради воена база на границата со Косово

Пратеничката на Демократската партија на Косово, Ганимете Муслиу, изјави дека безбедносната состојба на северот на државата е кревка, додека Србија гради воена база во областа Извор, во близина на границата со Косово, јави дописникот на МИА од Приштина.

Муслиу, кој е и претседателка на парламентарната комисија за надзор врз работата на Косовската разузнавачка агенција (АКИ), во обраќање пред медиумите по денешната седница на комисијата рече дека АКИ забележала зголемено присуство на српската војска во близина на границата со Косово.

– Сакам со потполно убедување да истакнам дека АКИ заедно со полицијата беа на висина на својата задачи и ја извршија совршено и навреме.

Како што знаете, Србија имаше територијални претензии и имаше претензии да ја одржи кризата во полза на интересите на Русија.

Нешто ново што го добивме од АКИ е зголеменото присуство на српската војска на границата и дека во близина на Извор се гради воена база, изјави Муслиу.