Македонија
20. September 2019 - 15:29

МОН и СОНК на нова средба попладнево затвопрена за јавноста

МОН ги повика членовите на СОНК повторно на средба во министерството. Министерот не откри што ќе им понуди на синдикалците и дали на оваа средба  ќе се постигне договор за покачување на платите на наставниците.
Оттаму информираа дека средбата ќе биде затворена за присуство на јавноста. Од СОНК остануваат на барањата за покачување на платите за уште најмалку 15 проценти дополнително на досегашните 10 отсто. 
Претседателот на СОНК Јаким Неделков за Сител изјави дека денеска очекува првични конкретни предлози од страна на МОН, ако има нешто конкретно и прифатливо дополнително ќе не информира како ќе постапат.
 
Но доколку не се постигне никаков договор на средбата наставниците ќе почнат со  штрајк.
 
 
Мирјана Давидовска