Балкан
17. October 2016 - 17:25

Младен Груjичиќ избран за градоначалник на Сребреница

Изборната комисија официјално ја потврди победата на босанскиот Србин, Младен Груjичиќ за градоначалник на Сребреница, која од 1999 година беше управувана од Бошњак.

Бошњаците се вознемирени од победата на Груjичиќ бидејќи јавно не изјавил дека убиството на над 8.000 муслимани, мажи и момчиња в јули 1995 година е акт на геноцид.

Според официјалните резултати, објавени денеска, Груjичиќ добил 54,4 проценти од гласовите на изборите на 2. октомври, а досегашниот градоначалник Ќамил Дураковиќ - 45,5 отсто од гласовите.