Балкан
28. March 2020 - 13:34

Милановиќ: Хрватска мора да ги намали платите и да гарантира минималец за сите што останале без работа

Претседателот на Хрватска Зоран Милановиќ рече дека државата треба да испрати економски јасна порака за бората против  епидемијата на коронавирус , дека секој што останал без работа треба да му биде загарантиран барем минимум.

„Важно е на оние кои се економски ранливи, кои се на ветерница, да испратат јасна порака многу рано - ние сме тука за вас. Бидејќи на луѓето што отпуштаат работници, затвораат бизниси и се практично на вештачко дишење, им треба јасна порака дека хрватската држава ќе им помогне “,  рече Милановиќ пред новинарите по посетата на Медицинскиот и правниот факултет и Ректоратот на Универзитетот во Загреб.

„Платите во јавниот сектор треба да се намалат“

Милановиќ рече дека не бил поканет во Владиниот кризен совет за економија затоа што тој не припаѓал таму, но тој секогаш бил подготвен да разговара. Не сакам да ги мешам работите за кои не сум одговорен, рече тој, каков било совет е добредојден, но одлуките ги донесува Владата.

Тој рече дека досегашните мерки на Владата се „економски штит“ и заштита на оние кои имаат најмногу потреба, и дека тие ќе се променат во движење. Милановиќ смета дека ова најмногу се должи на недоразбирањата и празнините во комуникацијата меѓу Владата и оние кои страдаат најмногу, десетици илјади луѓе кои работат во приватниот сектор и немаат силна ликвидност.

Претедателот тврди дека јавниот сектор треба да биде вклучен во товарот на кризата и, во најраната можност, платите во секторот треба да се намалат за одреден процент, но не и на минимум. „Тоа е многу лоша идеја за морализаторите и демагогите. Но, да ги намалат овие плати што е можно поскоро, ќе видиме каде сме за половина година“, рече тој.

Државата треба да му  гарантира минимална плата на сите што ги загубиле своите работни места во овој момент. Сите, рече Милановиќ.

Пред една недела, Милановиќ рече дека платите во јавниот сектор не треба да се намалуваат. „Јас сум политичар, можете да ја намалите мојата плата ако таа ќе игра симболична улога, но да се намали минималниот јавен сектор, особено минимумот во јавниот сектор, е смрт за системот“, рече Милановиќ.