Живот
19. September 2023 - 11:44

Метусела е најстара жива аквариумска риба во светот - „го помни“ и Рузвелт

Метусела e најстарата жива аквариумска риба во светот. Се наоѓа во паркот „Голден гејт“, во Аквариумот „Штајнхарт“, во рамките на Академијата на науките во Калифорнија.

Есента 1938 година, САД сè уште заздравуваа од Големата депресија, претседателот Френклин Д. Рузвелт беше во својот втор мандат, а Втората светска војна сè уште не беше почнала… И, со пароброд од Австралија, мала риба – тн. дводишалка (dipneustomorpha) пристигна во својот нов дом во аквариумот во Сан Франциско. Таа и денес е жива.

-Таа е убава, прилично задоволна, среќна риба, вели Бренда Мелтон, одговорна за грижа на животните во аквариумот.

-Тука е долго време. Подолго од кого било од нас во аквариумот „Штајнхарт“. Имаме среќа што ја имаме.