Свет
19. July 2021 - 8:16

Метеоролозите предупредуваат дека бранот од Германија и Австрија може да ја зафати и Словачка

Метеоролозите предупредуваат дека бранот од Германија и Австрија кој ги предизвика поплавите може да влијае и на Братислава. Нивото на Дунав може да се искачи за 2,5 метри во Словачка, според последните податоци на страницата imeteo.sk, која ја следи состојбата на реките.

Словачкиот хидрометеоролошки институт (ШМУ) во неделата издаде предупредување за можни силни бури низ Словачка, каде може да падне голема количина дожд.

„Како резултат на обилните дождови што паднаа претходните денови во Германија и Австрија долж Дунав, очекуваме значително зголемување на водостојот во словачкиот тек на Дунав“, велат метеоролозите.

Нивото на Дунав достигна 526 сантиметри во предградието на Братислава, Девин и 565 сантиметри во Братислава.

„Според нашите проценки, нивото на водата во Девин може да достигне 700 сантиметри, а во главниот град 740“, се наведува во соопштението на ШМУ и се додава дека постепеното опаѓање на нивото на Дунав може да започне денеска во попладневните часови.