Македонија
30. April 2020 - 8:19

Мерките за заштита од Ковид-19 задолжителни

Мерките за заштита од коронавирусот граѓаните мора да ги почитуваат иако бројките на новозаболени се помали од претходните недели. Според министерот за здравство Венко Филипче, по една недела ќе се види дали ваквиот тренд ќе продолжи, по што ќе се осигура дека нема скриен кластер кој ќе се појави.

Мерките опфаќаат задолжително да се носи заштитна маска за лицето, прекривка на устата и носот, така како што е пропишано во затворен простор или на отворено ако не може да се одржи препорачаната дистанца од два метра.

– Само единствено ако лично секој граѓани се заложи за тоа и даде свој придонес со доследно почитување на мерките, ние ќе го задржиме овој тренд, ќе ја надминеме оваа состојба и постепено ќе го вратиме нашиот живот во нормала, рече Филипче.