Спорт плус
21. January 2017 - 12:18

ИН МЕМОРИАМ: Димитрија Поповски-Шкипер (1941-2017)

По кратко боледување денеска во Скопје  почина доајенот на македонското пливањсе Димитрија Поповски-Шкипер, еден од најистакнатите македонски пливачки тренери, кој зад себе освари неколкудецениска работа во пливањето. Поповски е во Скопје во 1941 годинаа во својата богата кариера тренираше бројни пливачки имиња во Македонија како Наташа Мешковски, Александар Маленко и други. Догогодишен професор и декан на Факултетот за физичка култура во Скопје, долгогодишен селектор на пливачката репрезентација на Македонија, истакнат член на Македонскиот Олимписки Комитет, како и пратеник во македонскиот парламент.
 
Името на Димитрија Поповски и неговата несебична активност во пливањето, но во научната нишка на спортот како универзитетски професор, ќе останат запишани во историјата на македонскиот спорт.
 
Погребот на Димитрија Поповски ќе биде извршен утре на Градските гробишта Бутел во Скопје.