Живот
7. December 2016 - 10:55

Меѓу новогодишните украси во Рига и нацистички симбол

Дел од новогодишната декорација во летонската престолнина Рига е и најпознатиот нацистички симбол - свастика. Иако требало да симболизира снегулка, на прв поглед е јасно дека е нацистички симбол, кој се појави во понеделнкот во центарот на Рига.

Иако голем број Летонци беа шокирани од глетката, градочалникот на Рига Милс Усаковс, не гледа проблем во декорацијата и за локалнит емедиуми изјав дека не ни размислува да ги отстрани проблематичните симболи.

Ова не е првпат симболи типични за нацистите да се појават во Летонија. На тревникот на официјалната резиденција на летонскиот претседател Раимондс Вејонис во мај оваа година се појави свастика, што тогаш беше објаснето дека градинарот кој ја косел тревата сакал прво да ги отстрани деловите пожолтени од сонцето, па одлучил да направи симбол во тревата кој во овој дел на светот симболизира среќа и виталност.

И играчите на летонскиот хокеј тим Динамо - Рига во 2013 година истакнаа свастика за време на традиционалиот танц со кој почнуваат натпреварите, поради што нивните гости од Русија остро протестираа.