Свет
13. February 2016 - 12:22

Медведев: Русија и Западот се движат кон нова студена војна

Русија и Западот се движат кон период на нова студена војна, изјави рускиот премиер Дмитриј Медведев денеска во Минхен на Меѓународната конференција за безбедност.

Според него „останува една непријателска и затворена политичка линија на НАТО кон Русија".

- Европските политичари поверуваа дека создавајќи еден вид појас од пријатели на границите на ЕУ ќе имаат гаранција за безбедност. Каков е резултатот? Не појас од пријатели, туку појас на изолирање, истакна Медведев.

- Да се ​​создава доверба е тешко (...) но треба да почнеме. Нашите позиции се разликуваат, но пред 40 години во Европа имаше ѕид", истакна рускиот премиер.