Балкан
26. јуни 2022 - 8:27

Медведев го обвини Букурешт за создавање на „голема Романија“

 Поранешниот руски претседател Дмитриј Медведев го обвини Букурешт дека сака да создаде „нова Голема Романија“ и предупреди дека ако тоа се случи, ќе има последици за Република Молдавија.

Во интервју за московски медиуми, Медведев рече дека не е можен директен влез на Република Молдавија во Европската унија. Тој, исто така, ги обвини романските власти дека долго време „играат политички ора околу Молдавија“ и ги зајакнуваат напорите за „легално“ преземање на земјата.

Според Медведев, тоа ќе има последици за Молдавија, вклучително и повисоки цени на енергијата и нарушувања во снабдувањето со други ресурси.