Спорт плус
14. July 2016 - 11:02

Македонските каратисти освојуваат медали на Универзијадата во Загреб

 
  Македонските каратисти продолжуваат со успешен настап на третите Европски универзитетски игри што се одржуваат во Хрватска. 
 
Откако вчера женскиот карате тим кој настапува за Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ од Скопје, во борби го освои бронзениот медал, веќе обезбедија нов медал. 
 
Имено, Симона Заборска се пласира во финалето на турнирот во борби, во категоријата до 61 килограм. До финалето Заборска извојува три победи и златниот медал ќе се бори денеска, а Сара за бронзениот.
 
Можност за освојување на медал ќе има Сара Радичевска во категоријата -50 килограми. Покрај Сара, шанса за бронзен медал ќе имаат и каратистите, картисти Мартин Несторовски (+84 кг) и Семир Ќосовиќ (+84 кг).
 
Покрај каратето, на Универзијатата во Хрватска, која се одржува во Загреб и Ријека, а која ќе трае до 25 јуни, ќе се одржуваат натпревари уште во дваесет спортови. 
 
На игрите ќе настпуваат натпреварувачи од 41 држава, а Македонија ја претставуваат студентите од Универзитетот „Свети Кирил и Методиј’’.