Македонија
27. January 2016 - 19:17

Луначек и Хан нудат посредување за надминување на кризата во Косово

Потпретседателката на Европскиот pарламент и воедно специјален известувач за Косово, Улрике Луначек, и еврокомесарот за прошитување, Јоханес Хан, понудија помош за решавање на спорот меѓу позицијата и опозицијата во Приштина, јави ТВ Кљан Косова, а пренесе порталот Зери. инфо.

Тоа, како што се наведува, им било соопштено на членовите на парламентарната комисија за интеграција на косовското Собрание во текот на нивниот престој во Брисел.

-Тоа ни го кажаа и порачаа дека за нивната подготвеност да ги информираме нашите политички и партиски лидери на Косово, за оваа телевизија изјави еден од пратениците кои присуствувале на средбата, а чие име не се наведува.

Приштина е во голем проблем бидејќи косовската опозиција подолго од пет месеци ја опструира работата на Парламентот, а во следниот период се очекуваат значајни одлуки, како, на пример, изборот на претседател на Косово.

Три опозициски парламентарни партии ја опструираат работата на Парламентот заради несогласување со формирањето на Заедницата на српски општини.

Опозицијата за 17 февруари, на денот на прогласувањето на косовската независност, закажа голем антивладин протест на кој ќе бара актуелната власт да поднесе оставка или да го повлече потписот од бриселската спогодба што ја предвидува таквата можност.

Косовскиот премиер, Иса Мустафа, во пресрет на денешното продолжение на дијалогот во Брисел потврди дека Заедницата на српски општини ќе биде формирана.