Свет
4. April 2020 - 9:04

Ловен: Ќе броиме илјадници починати, мораме да се подготвиме за тоа

Шведска ќе мора да се подготви за илјадници починати од новиот коронавирус, изјави премиерот на земјата Стефан Ловен.

– Ќе броиме илјадници починати. Мораме да се подготвиме на тоа, истакна Ловен во интервју за шведски дневен весник, додавајќи дека земјата се соочува со криза поради бројот на луѓе на кои им е потребна помош и поради намалениот економски раст.

Тој предупреди дека пандемијата на Ковид-19 ќе трае со „месеци, а не недели“.

– Се одлучивме за стратегија на зарамнување на кривата, да спречиме драматичен пораст на заразени, бидејќи нашиот здравствен систем нема да може да се справи со тоа, изјави Ловен.

Евентуалниот неуспех во спроведувањето на таква стратегија ќе значи, како што предупреди шведскиот премиер, „повеќе пациенти на интензивна нега и значително повеќе починати“.

Шведска во однос на соседните земји, Данска и Норвешка, воведе многу поблаги мерки во борбата против коронавирусот. Властите денеска соопштија дека има 612 нови случаи на заразени со Ковид-19 и сега се вкупно 6.000, а бројот на смртни случаи достигна 333, односно дневно меѓу 25 и 30 луѓе.