Балкан
2. March 2017 - 10:05

„Листа српска“ го условува враќањето со формирањето на ЗСО

„Листа српска“ е одлучна во ставот дека во косовските институции нејзините претставници ќе ги врати само формирањето на Зедница на српски општини (ЗСО).

- Дека главен услов за наше враќање во институциите е формирањето на Заедницата, ги информиравме и меѓународните претставници,потврдуваат од „Листа српска“ за приштински „Зери“.

Од друга страна, владини претставници велат дека Заедницата ќе се формира, но оти ваковиот процес „ќе одземе време“.

- Формирањето на Заедницата ќе одземе време. Заедницата не може да се формира без учество на „Листа српска“ во институциите. Наша законска обврска е формирање на Заедницата, но тоа ќе одземе време, изјави Бајрам Гецај, заменик министер за локална самоуправа.

Вицепремиерот во косовската влада Бранимир Стојановиќ е категоричен дека нема да се вратат во институциите без формирана ЗСО и нагласува дека учеството на Србите во институциите на Косово има за цел да се сменат основните услови за живот на Србите.