Свет
3. March 2016 - 12:09

Лаос нема доволно капацитети за странските туристи

Властите во Лаос се соочуват со големи проблеми, бидејки искуството од минатата и почетокот на оваа година покажаа дека државата нема капацитети и доволно образован кадар да ги опслужи зголемениот број странски туристи.

Најсиромашната држава во југоисточна Азија лани ја посетиле 4,3 милиони странци, најмногу од Кина и Тајланд, а најголема поплака на туристите била дека хотелите се пребукирани и недоволно удобни и дека нема каде да ги потрошат парите што ги намениле за одмор.

Лаос стана атрактивна дестинација за таканаречената „ средна туристичка категорија’’ посетители, заинтересирани да ги видат културно историските знаменитости и ненарушените природни убавини. Туристите доаѓаат и да го посетат будистичкиот храм во Виентијан каде што во посебен саркофаг се чуваат коските од градниот кош на Буда.

Од туризмот Лаос лани заработил 670 милиони долари, што е осум отсто од БДП-то на државата. Бидејки интересот за посета од странство постојано се зголемува, тамошното Министерство за култура, спорт и туризам е задолжено да направи проекти за изградба на нови хотели. Има проценка дека минатогодишната бројка странци во 2020 година ќе биде двојно поголема, а околу девет милиони странци се 50 отсто повеќе од вкупниот број на жителите.