Живот
28. December 2015 - 18:24

Кравји измет се продава како алва

Празниците се во полн ек, па Индијците се закачија на онлајн пазарот. Но постои еден необичен предмет кој „ги полни виртуелните полици“. Онлајн трговците велат дека се работи за колачи од крвји измет.

Овие плескавици кои се состојат од измет помешан со сено, се сушат на сонце а ги прават главно жени од руралните подрачја.

Всушност ова е мешавина која се користи како гориво за ложење, а долго беше достапно само во индиските села.

Но онлајн продавниците, вклучувајќи ги Амазон и Ибеј, нудат плескавици за се поголем број од урбаните жители, а некои од трговците дури нудат и попусти за поголеми количества.

Foto AP

"Колачите од кравјиот измет се во понудата на повеќе продавници на нашата платформа од октомври и веќе доивме неколку порачки, вели портпаролката на индскиот Амазон, Мадхави Кочар.

Foto AP

Порачките главно доаѓаат од градовите во кои тешко се доаѓа до гориво. Инаку колачите од кравји измет со години се користат за огрев, готвење или Хинду ритуали.

Foto AP

Инаку, овие колачи се продаваат во пакети кои содржат од два до 8 парчиња со тежина од 200 грама. Цените се движат од 1,5 до 6 долари по пакет. Овие колачи се користат како органско ѓубрицо, а некои продавачи го рекламираат за користење во градините.