Балкан
13. јуни 2016 - 21:11

Косовската влада на итна седница одлучи за мандтот на ЕУЛЕКС

Косовската влада го процесурира предлогот за продолжување на манадатот на мисијата на ЕУЛЕКС за уште здве години.

Предлогот даден од министерот за правда Хајредин Кучи е прифатен на итната седница одржана доцна поладнево, објави електронското издание на весникот „Експрес“.

Со тоа Владата му отвора пат на косовскиот законодавен дом да свика посебна седница или документот да го стави на дневен ред на веќе закажаната седница за четврток.

За да бидат изгласани уште две години престој на оваа меѓународна мисија потребно е двотретинско мнозинство од пратениците во косовскиот парламент.

Пред седницата на Владата, премиерот Иса Мустафа, попладнето имаше средба со шефот на државата Хашим Тачи и првиот парламентарец, Кадри Весели.

Актуелениот манадат на ЕУЛЕКС завршува вечерва во 24 часот.