Балкан
8. November 2019 - 14:46

Косово: Поднесени 100 поплаки за иборните резултати

По вчерашното објавување на конечните резултати од вонредните парламентарни избори од 6 октомври во Косово, до Изборниот панел за претставки и поплаки (ПЗАП) при Централната изборна комисија (ЦИК), до денеска на пладне се поднесени вкупно 100 поплаки од политичките партии и кандидатите за пратеници, јави дописникот на МИА од Приштина.

Шефот на Секртаријатот на ПЗАП Муљ Деску за агенцијата КосоваПрес изјави дека по бројот на поплаки предничат Самостојната либерална партија (СЛС) и Демократскиот сојуз на Косово (ЛДК).

– Досега во ПЗАП од политичките субјекти или нивните кандидати се пристигнати вкупно 100 поплаки. СЛС поднесе 42, ЛДК 23, Демократската партија на Косово (ПДК) 12, Коалицијата Нисма – Алијанса ново Косово (АКР) шест, Движењето Самоопределување (ВВ) пет, и уште неколку други субјекти по една или две поплаки, изјави Деску.

Тој наведе дека најголемиот број поплаки се однесуваат на неусогласеност на резултатите и на недостаток на гласачки ливчиња.

ПЗАП има рок од 72 часа да одговори на поплаките, а по добивањето на одлуката од ова тело политичките субјекти имаат рок од уште 24 часа во кој можат да се жалат пред Врховниот суд.