Свет
27. October 2019 - 11:10

Конзервативците на Џонсон со убедлива предност пред лабуристите

Конзервативната партија на британскиот премиер Борис Џонсон има сериозна предност од 16 отсто пред опозициската Лабуристичка партија во пресрет на утрешното гласање во парламентот за тоа дали ќе има вонредни избори...Според истражувањето на јавното мислење, поддршката за Конзервативната партија е порасната за три отсто во однос на претходната анкета и сега изнесува 40 отсто, додека лабуристите останаа на 24 отсто..Џонсон, кого членовите на неговата партија во јули го избраа да го одблокира застојот околу Брегзит, предложи оддржување вонредни општи избори на 12 декември , откако претходно не успеа на време во парламентот да постигне договор за излегување на Велика британија од ЕУ на 31 октомври.