Македонија
28. September 2021 - 14:20

Кондовски ветува модерни сообраќајни решенија во Битола

Кандидатот за градоначалник на Општина Битола од СДСМ Христо Кондовски најави модерни сообраќајни решенија кои според него се обележје на секој модерен и организиран град.

Преку современа сообраќајна реорганизација заснована на соодветни сообраќајни студии, посочи Кондовски, Битола ќе биде многу поорганизирана, сообраќајно растоварена и просторно оплемента.

-Битола ќе добие нов лик, квалитетен јавен простор и подобрување на безбедноста и мобилноста за сите учесници во сообраќајот. Првиот проект во таа насока, особено важен за централното градско јадро е предвиден на ул.„Димитар Илиевски Мурато“ како една од најфрекфентните сообраќајници со дневен промет кој се мери со илјадници возила. Во шпицот на денот тука минуваат и по 1.600 возила во еден час. Вкрстувањето на оваа улица со Широк Сокак ја прави и една од најтесните грла, поради што во летниот период вечерно е блокирана и неупотреблива. Дополнително, енормната потреба од паркинг простор, плоштадот „Гоце Делчев“ наместо прекрасно и оплеменето градско јадро е претворен во општински паркинг, што ја грди Битола. Токму затоа, ќе биде извршено пробивање на подземна сообраќајница со што „Широк Сокак“ ќе стане континуирана пешачка зона, најави Кондовски.

Тој вети и изградба на подземна гаража со капацитет од 250 возила.

-Овој проект ќе чини 4 милиони евра. Неговата реализација ќе биде завршена во рок од три години. Преку овој значаен проект, но и многу други сообраќајни решенија кои ќе бидат претставени во текот на изборната кампања, Битола ќе заличи на организиран и модерен европски град, истакна Кондовски.