Свет
29. December 2017 - 17:30

„Книговодителот од Аушвиц“ сепак оди во затвор

 Германскиот Уставен суд денеска реши дека 96-годишниот Оскар Гренинг, познат под прекарот „книговодителот од Аушвиц“, сепак ќе мора да ја отслужи казната затвор од четири години и покрај поодминатата возраст.

Гренинг во 2015 година беше осуден на четиригодишна затворска казна под обвинение за учество во убиството на 300.000 лица во нацистичкиот концентрационен логор „Аушвиц“.   

Адвокатите на Гренинг бараа тој да биде ослобден од отслужување на казната затвор поради поодминатата возраст и физичката состојба, нагласувајќи дека пресудата „го прекршува неговото право на живот“.  

Уставниот суд на Германија ги отфрли ваквите образложенија на одбраната, оценувајќи дека е значајно тој да биде казнет, имајќи ја предвид тежимата на злосторставта за кои е осуден.

Пресудата на Уставниот суд е конечна и одбраната нема право на нејзино обжалување. Сепак, Гренинг би можел да биде ослободен од затвор, доколку неговата здравствена состојба се влоши. 

Гренинг како офицер на СС во текот на Втората светска војна во „Аушвиц“ бил ангажиран да ги брои парите одземени од лицата што завршиле во логорот.