Свет
12. October 2017 - 9:15

Кирстен Нилсен е новата секретарка за внатрешна безбедност на САД

Претседателот на САД, Доналд Трамп, синоќа ја назначи експертката за безбедност Кирстен Нилсен, за министер за внатрешна безбедност, на местото на Џон Кели, кој сега е назначен за началник на канцеларијата на Белата куќа. 

Министерството за внатрешна безбедност беше формирано по терористичките напади на 11 септември 2001 година и е надлежно за граничната безбедност, крајбрежната стража, реагирање при вонредни ситуации и царините. 

Нилсен беше заменик на Кели во Министерството, но се премести заедно во него во Белата куќа во јули годинава, каде беше назначена на местото на Рајнс Прибус. 

Во Министерството за внатрешна безбедност се вработени над 240.000 лица. 

Нилсен е адвокатка, специјалист за кибербезбедност и работеше во Министерството кога Џорџ Буш беше претседател на САД.