Технологија
16. December 2020 - 11:43

Кинези модифицирале дрон да исфрла пламен за да убиваат оси

Волонтерската група Blue Sky Rescue, која спроведува операции за пребарување и спасување и други задачи во областа на службите за итни случаи, се здружи со селаните во областа Џонг во Кина и, за да го реши проблемот со стотици оси, при што го претвори беспилотното летало во летачки фрлач на пламен, пишува Techeblog.com.

Селаните и доброволците собрале 12.200 долари потребни за да купат професионален дрон и поставиле резервоар со бензин и млазница во должина на подлактицата исфрлена нанадвор.

Тие поврзале сè со системот управуван од оператор со далечински управувач и можело да започне пеколното чистење.

Беспилотно летало вооружено со пламенка се покажа како многу ефикасно и 11 од над сто оси високи во врвовите на дрвјата во округот Џонг досега исчезнале во пламенот.

Бидејќи беспилотното летало ефикасно ги уништува осите, несомнено е дека остатокот од нив брзо и подеднакво ефикасно ќе се претвори во пепел.

Единственото прашање е дали е оправдан ваквиот драстичен метод за решавање на проблемот од кој селаните се жалат подолго време.