Живот
16. July 2015 - 13:14

Картата од светот која сите ја знаеме е лажна - Еве како навистина изгледа

Ако сте немале геогрвска карта на ѕидот од вашата соба, веројатно имате барем на работната маса. И веројатно секогаш ве бунело тоа што копната на врвот од картата се поголеми од остатокот од планетата.
 
Следното видео ќе ви објасни се.
 
Секогаш Канада на картата ви изгледа како маќеа на соединетите Американски Држави, а Русија голема како остатокот од светот.
 
Повеќето од нас и денес сметаат дека Велика Британија и Мадагаскар одприлика се со иста големина, исто како и Гренланд и Африка.
 
Но никој не е во право. Инаку, кога се цртале првите проекции на денешниот познат свет, картографите ги направиле така што нас погрешно не информираат, па за вистинските односи на големините треба да се погледне глобусот.
 
Но уживајте во убивањето на предрасудите во ова забавно видео.