Живот
19. December 2017 - 11:33

Како правилно се слави Свети Никола според традицијата – не навлекувајте грев врз домот и домашните

Свети Никола се слави најмногу во Македонија. Во целото христијанство се почитува како светител и чудотворец.
 
Свети Никола се прославува на 19 декември и спаѓа во славите со најголем број почитувачи.
 
На овој ден сите бродови каде и да се наоѓале ги спуштале сидрата и до следниот ден одморале, оддавајќи му почит на тој начин на овој светител.
 
Во очи на празникот често бродовите застанувале додека морнарите да му се помолат на светителот и потоа продолжувале.
 
На овој ден според традицијата никако не треба да перете алишта, да се чисти куќата и да се прават било какви домашни работи.
 
Конзумирање на мрсна храна на овој ден не доаѓа во предвид, бидејќи во тек е Божикниот пост, а игнорирање на задолжителниот пост е строго забрането.
 
Во некои краеви се одржал обичајот да им се подаруваат подароци на децата бидејќи Свети Никола е нивен заштитник. Затоа, ако се добри децата израдувајте ги денеска со некаков ситен подарок, тие ќе бидат среќни, вам ќе ви биде убаво, а како што вели народот- треба.
 
Вака правилно се слави славата, според традицијата и обичаите: Да не навлечете грев на куќата и на домашните.