Македонија
1. April 2018 - 14:54

Каевски: Чувствувам морална и професионална одговорност за збирката „Млади поети“

Директорот на Агенцијата за млади и спорт Дарко Каевски денеска изјави дека чувствува морална и професионална одговорност за објавувањето на поетската збирка „Млади поети“ во која е утврдено дека кај две од 44-те песни постои недолична содржина.  

- Како директор чувствувам морална одговорност, но уште повеќе професионална одговорност да се расветли случајот и точно да се детектира вината, рече Каевски на прес-конференција. 

Тој нагласи дека соодветно ќе бидат казнети сите оние кои дозволиле да се случи ваква грешка и оти се повлекуваат примероците што се уште не се дитрибуирани. 

Песните ги селектирала тричлена комисија, а Каевски, како што рече, веќе разговарал со претседателот на Комисијата, а ќе разговара и со останатите двајца членови.

Проектот чини 150 илјади денари и се спроведува четири години. За направената штета, Каевски најави дека ќе побара од одговорните да ја надоместат.