Свет
1. јуни 2017 - 8:49

Јункер: ЕУ ќе ги блокира сите намери на САД да склучуваат билатерални трговски договори со држави од ЕУ

Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер ја обвини американската администрација дека бара билатерални трговски договори со одделни земји од Европската унија, нагласувајќи дека тој ќе го блокира секој обид за разбивање на единствената позиција на Унијата за трговија. 

- Тие велат: „ние не сакаме да приговараме со вас како Европска унија, туку со сите земји одделно“, посочи Јункер. 

Тој истака дека ЕУ нема да дозволи индивидуални договори меѓу САД и одделни европски земји. 

Претседателот на Европската комисија додаде дека ги изразил своите ставови за протекционистичката политика на Вашингтон за трговија пред американскиот претседател Доналд Трамп. 

- Ние му објаснивме на Трамп дека не е добро САД да се повлечат од меѓунаордниот економски живот. Но тој сака да го направи тоа. Јас сум против, но него не го интересира воопшто, посочи Јункер. 

Според него, од тоа произлегува повеќе идна работа со Кина отколку со САД.

- Тоа е погрешна насока, според мене. Но не можам да спречам да се случи, потенцираше Јункер.