Македонија
30. јуни 2020 - 17:17

Јасминка Богдановска го победи коронавирусот и даруваше крвна плазма

 

Јасминка Богдановска, просветен работник од тетовско Непроштено, која се излечила од коронавирус, денеска донираше крвна плазма со што може да помогне во лекување други заболени.

Постапката е извршена во Институтот за трансфузиологија во Скопје.

-На 16 март ми беше дијагностициран КОВИД-19 и бев прва заболена во општина Теарце. Поминав релативно лесно, дома без поголеми симптоми, а потоа и два негативни теста. Во петокот во тетовската служба за трансфузија ми беше земена крв за испитување и беше утврдено дека има антитела кои организмот ги создал за време на борбата против болеста. Денеска крвната плазма ја дарував. Ги повикувам сите што ја победиле короната да даруваат крв и да спасат нечиј живот, изјави Богдановска.

Во крвната плазма на лицето кое било излечено од вирусната инфекција има антитела кои организмот ги создал за време на борбата против болеста.

-Плазмата која ги содржи овие антитела кои се борат со инфекцијата се нарекува конвалесцентна плазма.Таа се користи за лекување на заболените од КОВИД-19, бидејќи се врзува за вирусот во организмот на болниот, го намалува неговото дејство, а со тоа ја намалува и прогресијата на болеста, објаснуваат од Институтот за трансфузија на нивниот веб сајт каде ги има сите податоци за процесот на дарување.

Постапка за дарување плазма се вика плазмафереза и се изведува со високо софистициран клеточен сепаратор. Трае од 40 до 60 минути, се издвојуваат од 300 до 600 милилитри плазма, а останатите компонетни се враќат на донорот. Дарител може да биде лице на возраст од 18 до 60 години со телесна тежина поголема од 60 килограми.