Македонија
9. July 2015 - 13:29

Измерена највисоката температура во Македонија - 45,7 степени во Демир Капија

Деновиве повторно главна тема на разговор е топлото време. За да нема нагаѓања и чаршиски муабети решивме да направиме листа на апсолутно највисоката измерена температура во месец јули. Мерењата, нормално, се направени на метеоролошките мерни станици во склоп на УХМР. Во принцип рекордите се со пола-пола зачестеност помеѓу јули 1988 и јули 2007 година.

45,7°С Демир Капија

45,3°С Гевгелија

43,5°С Штип

43,4°С Струмица

43,4°С Скопје (З.Рид)

41,5°С Прилеп

41,2°C Битола

40,2°С Крива Паланка

39,0°С Берово

37,5°С Охрид

34,2°С Маврово

34,1°С Лазарополе

Рекордната температура од Демир Капија е постигната на 25 јули 2007 година, и таа температура е и највисоката температура измерена во Македонија од кога се започнати метеоролошките мерења.

Извор: Метеопро