Живот
17. December 2017 - 9:59

Избркајте го загадениот воздух од вашиот дом со ова растение

Идеален е за одгледување во затворени простории – дневна соба или канцеларија.
 
Наместо да фрлате по стотици евра за електричен прочистувач на воздухот набавете го растението хлорофитум. Потекнува од Ј. Африка, а името го добил по зелената боја на своите трајни листови.
 
Станува збор за доста отпорно растение и успева во скоро секоја просторија. Таа е еден од најголемите прочистувачи на воздухот во домот – едно растение е доволно за 10м2 простор. Омилена е кај сите почетници во одгледувањето на растенија бидејќи е многу едноставна за одгледување.
 
При одгледување на хлорофитум, треба да обрнете посебно внимание на следните работи: при купување на хлорофитум, вимавајте на супстратот да биде умерено влажен и не смее да се исуши.
 
Дополнително, не смеете да претерате со премногу залевање бидејќи тоа може да доведе до трулеж.