Македонија
30. March 2016 - 18:38

Италијанскиот амбасадор Белели во посета на Кочани

Италијанскиот амбасадор во Р.Македонија, Ернесто Масимино Белели, во рамки на посетата на Кочани оствари средба со градоначалникот Ратко Димитровски, на која разговарале за соработката  на планот на производството на ориз, искористувањето на геотермалните води и планинскиот туризам.
 
- Како држава заинтересирана за производството на ориз ќе донесеме стручњаци-експерти за развојот и унапредувањето на оризопроизводството, посебно за италијанската сорта ориза Сан андреа, семе кое ќе ги зголеми приносите и производството. За почеток го ставаме на располагање нашиот експерт по земјоделство кој  работи во Министерството за земјоделство во Скопје, за целосно искористување на неговото искуство во оризопроизводството, истакна амбасадорот Белели.
 
За градоначалникот Димитровски посетата е од особена важност бидејќи голем број граѓани на Кочани  живеат и работат во Италија.
 
- Соработката со нив е повеќе од корисна, истакна Димитровски.
 
Амбасадорот Белели присуствуваше и на трибината „Твој избор-твој глас“  на која, како што истакна тој,  имавме за задача да ја пренесеме пораката до народот и општината Кочани да работат заедно со нас, да се знаат кои се правата на гласачите за да на престојните избори во јуни гласаат слободно. За таа цел, рече амбасадорот Белели, промовиравме флаер кој ќе им го разделиме на граѓаните на Кочани за нивните права како гласачи, а е печатен на македонски, турски и ромски јазик.