Бизнис
11. July 2019 - 12:29

ИТ компаниите ќе бидат опфатени со Законот за финансиска поддршка на инвестициите

 Со новите измени на Законот ќе се зголеми обемот на компании кои можат да аплицираат за државна помош, се олеснуваат критериумите за аплицирање и се врши допрецизирање на термините и одредбите.

Со новите измени државна помош ќе можат да добијат земјоделските преработувачки фирми кои не добибаат помош од ИПАРД, градежни компании и трговци кои сакаат да се ориентираат во производство. 4.000 компании ќе можат да аплицираат за финансиска поддршка.

Вицепремиерот Анѓушев информираше дека сите кои склучиле договори ги добиле парите, а така ќе биде и со новиот повик. Пари нема да се добијат однапред, туку ќе треба прво да се инвестира, а потоа државата враќа дел од средствата. Досега преку овој Закон поддржани се над 300 домашни компании.

Склучени се 30 договори, од кои 20 со компании во ТИРЗ-овите и 10 надвор од нив.

Даниел Василев