Живот
23. February 2017 - 0:19

Историско откритие: НАСА пронајде седум нови планети

Американската вселенска агенција НАСА вечерва на прес конференција го претстави важното откритие во врска со планетите надвор од Сончевиот систем, таканаречените егзопланети.

Според зборовите на научниците во прашање се седум планети со големина на Земјата кои орбитираат во Трапист 1 ѕвездениот систем, користејќи Спајсер вселенски телескоп.

Барем три од овие седум планети претставуваат „свет грал“ за астрономите кои ловат планети, зошто температурите многу одговараат на нив и дозволуваат цветање на вонземјански живот.

Трите од седумте откриени планети  се наоѓаат во потенцијално населливата зона и може на својата површина да имаат океани со вода, што ја зголемува можноста за настанок на живот во тој ѕвезден систем.

Foto: Guliver/Christopher Furlong/Getty Images

Дури и никогаш да не се пронајде жувот во близина на Трапист -1, би можел таму да се развие.

Тоа би можело да биде најголема вест за потенцијалното населување на вонсоларните планети кои куружат околу други ѕвезди откако минатата година е објавено дека една таква постои во сисгтемот на нашиот најблизок стеларен сосед, Проксима Кентаури.