Македонија
3. September 2018 - 19:23

Хелбах: Вие за нас ќе останете Македонци, ќе зборувате Макеоднски јазик и тоа е гарантирано во договорот

Министерот Димитров е убеден дека референдумот на 30 септември ќе биде успешен. Според него Македонија нема алтернатива , а секој друг избор ќе ја однесе земјата во изолација., Во тој случај, вели Димитров, нема да биде важно дали ќе има или не предвремени избори, бидејки земјата ќе нема иднина.

Германија позитивно гледа на евроатланстските перспективи на македонија сега кога е постигнат догворот за спорот околу името.. Преставникот на германското МНР  Кристијан Хелбах апелираше до сите грагани и политички партии  во земјата да не ја пропуштат шансата која им се нуди бидејки не посоти план Б. . Спорот со името траеше премногу долго, а неговото решавање што сме га добиоле од западниот аблкан последниве години, порача Хелбак

И опозицијата се согласува дека најдобар избор за Македонија е евроатлантскиот пат, но не е фер да се  бара  национален консензус во ислови кога  Владата не прифаќа никакаква критика на своја сметка, вели поранешниот шеф на македонската дипломатија Поповски.

Германскиот гостин Хелбах  на денешната дебата посветена на евроатлансткиот пат на змејата најави дека во следниот период Македонија освен канцеларката Меркел, ќе ја посетат  како и министерката за одбрана, министерот за надворешни работи и државниот министер за ЕУ.