Балкан
22. November 2019 - 10:36

Грција предупредува за нова мигрантска криза

Грчкиот заменик министер за миграциска политика Јоргос Кумуцакос предупреди дека на Европа и се заканува нова мигрантска криза.

Кумуцакос на конференција за иднината на миграциската политика на ЕУ во Виена рече дека има драматично зголемување на бројот на мигранти.

Ситуацијата, според него, не е иста како во 2015 година, но предупредува дека претстои нова криза.

Земјите кои се наоѓаат во надворешните граници на ЕУ, критикуваше Кумуцакос, се оставени сами на себе, и без помош и солидарност на другите земји, миграцијата не може да се контролира.