Балкан
25. September 2018 - 11:07

Грчките даночни служби со дронови откриваат затајување данок

Грчките даночни власти соопштија дека првпат користеле дронови со цел на островот Санторини да откријат сопственици на бротчиња кои носат туристи да го разгледуваат вулканскиот кратер и не издаваат сметки.

Грчката Управа за јавни приходи соопшти дека мерката е преземена минатата недела кога за еден ден биле следени девет бротчиња за туристи. Утврдено е дека само тогаш биле затаени 25.000 евра данок.

Грција минатата година ја посетиле повеќе од 27 милиони туристи, што е за речиси 10 отсто повеќе во однос на 2016 година, соопшти Грчката централа банка.