Балкан
16. December 2015 - 8:32

Грчкиот Парламент одобри нови мерки за штедење

Грчкиот Парламент синоќа со тесно мнозинство усвои нов Закон, кој предвидува спроведување серија мерки за штедење на кои инсистираат меѓународните кредитори на Грција.   

За усвојување на Законот се изјаснија 153 од вкупно 300-те пратеници во Парламентот.

Како што јави ТАСС, со Законот се регулира висината на платите на вработените во државниот сектор, им се овозмижува на странски фондови да ги откупуваат неисплатените долгови на компаниите и се утврдуваат правилата за работа на фондот кој ќе ги прибира средставта од приватизацијата на имотите и претпријатијата во државна сопственост. 

За усвојување на Законот гласаа само пратениците на двете партии што ја сочинуваат коалициската Влада - Коалицијата на радикалната левица (СИРИЗА) и Независни Грци. Опозициските пратеници се изјаснија против законскиот предлог.

Со усвојувањето на овој закон Грција ги исполни условите за исплата на нова транша помош од ЕУ во висина од една милијарда евра.