Здравје
23. јуни 2016 - 13:52

Големи горештини: Овие симптоми се најава за срцев удар!

Немојте да ги игнорирате овие седум симптоми!

Верувале или не, срцевиот удар нема да дојде без најава, туку ќе го забележите недели и денови пред по симптомите кои луѓето често ги игнорираат бидејќи не ги сметаат за голема опасност. Кај мажите и жените симптомите кои му претходат на срцевиот удар се разликуваат. Имено, дури 95% од жените кои доживеале срцев удар со месеци и недели пред срцевиот удар имале предупредувачки симптоми.

Еректилна дисфункција

Од срцеви болести често страдаат лица со еректилна дисфункција. Кај срцеви болесници артериите стануваат потесни и го ограничуваат дотокот на крв во пенисот.

Рчење

Вашето срце е во опасност ако за време на ноќниот сон имате ограничен проток на воздух во градите. Три пати поголеми шанси за срцев удар во следните пет години имаат лицата кои имаат проблеми со дишањето и во со и кои за време на спиењето дишањето им запира на неколку кратки моменти.

Проблеми со непцата

Својот стоматолог треба да го посетите доколку имате воспалени и потечени непца или ви крварат. Но овие симптоми можат да бидат и претходен знак за срцеви проблеми. Многумина луѓе не ги чуваат своите непца. Дури и ако се потечени или болни, повеќето мислат дека болката едноставно ќе се изгуби.

Поврзаноста помеѓу бактериите кои се јавуваат поради воспаление на непцата и плакета некои студии укажуваат на срцеви проблеми.

Потечени нозе

Во случај зглобовите на нозете да ви се премногу потечени веројатно имате проблем со задржување на течноста во телото, што може да биде ран симптом на срцева болест.

Тоа се случува кога вашето срце не пумпа доволно силно, а како последица на тоа, крвта не ги прочистува токсичните елементи од ткивото. Таа состојба се вика едем, а обично се јавува во стапалата, прстите, рацете и нозете.

Неправилно чукање на срцето

Неправилното работење на срцето или аритмија е чуство кога срцето ви чука премногу брзо, кога ви лука претешко или дури ги прескокнува отчукувањата.

Болки во прстите или рамениците

Најчест симптом на нездарво срце е ангина пекторис. Овој вид на болка во градите не е иста како острата болка која доаѓа кај срцевиот удар. Тука станува збор за тешка или длабока болка во градите, а се влошува со секој здив. Оваа болка често се заменува со болка во долниот дел на стомакот, а се јавува бидејќи срцето остане без крв поради градите и бидејќи работи под притисок. Оваа состојба може да се влоши со стрес и вежбање.

Кратки воздишки

На неколку ризично болести може да укажат и кратките воздишки кои можат да бидат ран знак за срцеви или белодробни заболувања. Симптомите се: проблеми со фаќање на здив, притисок во градите и белите дробови, и неможноста за длабоки вдишувања.