Македонија
27. јуни 2017 - 14:54

Голем подвиг на малиот планинар: Ване (9) од Неготино го освои Олимп

Деветгодишниот планинар Ване Бошев од Неготино, изминативе два дена успеа да се качи на највисоката планина Олимп во Република  Грција и да ги освои врвовите Митикас и Скала.

Неговиот татко Орданчо Бошев, долгогодишен планинар, денеска информираше дека искачувањето помина при мошне убави временски услови. Тој нагласи дека Митикас со 2.918 метри е највисок врв на Олимп и втор по височина на Балканот.

- Акцијата се реализираше  два дена. Искачувањето и спуштањето траеше вкупно околу дваесет часа. Експедицијата броеше околу педесет планинари, од планинарските друштва „Балкан“ од Белград, „Макпетрол“ од Скопје и „Неготино МКД“. Имаше четири професионални водичи, појасни таткото.

Младиот Бошев планинари од неполни три години и досега има освоено бројни планински врвови во земјава и странство. Како млад и надежен планинар,  има освоено и бројни признанија. Во ноември ќе полни десет години.