Живот
12. September 2017 - 21:36

Го касна најотровната змија на светот: Седумгодишно дете умре за неколку минути

Седумгодишно дете од Зимбабве почина откако го гризна смртоносна црна мамба.

До трагедијата дошло кога малечкиот Тахабани Сибанда отишол со својот 16-годишен брат Тамсанк во џунгла за да го побараа изгубеното магаре на своето семејство.

Како што раскажува постариот брат, по неколку часа одлучиле да се одмор и седнале под едно дрво. Во еден момент постариот брат ја забележал отровницата како лежи близу малиот брат и го предупреди полека да се тргне. За жал тој испаничил и змијата го каснала кога нагло станал.

Младиот брат почувствуал слабост, се пожалил дека не може да ги мрда рацете и нозете, ниту да дише. Братот го зел во раце и почнал да трча кон селото, но по неколу минути малото дете починало.

Црната мамба е една од најотровните змии и може да нарасте и над 4 метри должина (од отровниците подолга е само кралската кобра), иако повеќето возрасни примероци не се подолги од 3 метри. Живее на подрачјето на субсахарска Африка и позната е како најбрза копнена змија која може да се движи со брзина од 11 км/час, но и побрзо на кратки релации.

Сепак пред се е позната како најсмртоносна змија на светот. Поседува убиствена комбинација на силен неуротоксин и со еден криз може да вбризга и до 400 мг отров, иако просек и е околу 120 мг.