Здравје
23. јуни 2016 - 12:18

Ги имате овие ситни црвени мозолчиња на вашето тело? - Еве што се тие и зошто се опасни!

Овие израстови, мозолчиња, како и да се наречат, имаат свој дел во организмот, а тоа е еден вид на нетолеранција на глутен.
 
Всушност, секој организам не го вари глутенот на ист начин, а науката докажала дека ова е еден од видовите на нетолеранција, пишува „ViralThread“.
 
Ако имате проблеми да сварите глутен, вашите црева ќе се „воспалат“ и тоа подоцна ќе се одрази на кожата. Затоа глутенот се поврзува со разни кожни болести како штто е егзема или псоријаза. Оваа состојба е показател дека имунолошкиот систем создава антитела кои предизвикуваат сува кожа и чешање.
 
Секој организам индивидуално реагира на глутен, па на некој ќе му се одрази на кожата, додека некои имаат стомачни болки, хроничен замор или пак нешто друго.