Македонија
24. January 2019 - 13:09

Гевгеличани од денеска пијат вода од новиот водоснабдителен систем

 Во водоводната мрежа на регионалниот водовод во Гевгелија од денеска тече вода за пиење од новиот водоснабдителен систем со што жителите од општината ќе пијат здрава и квалитетна вода, нагласи градоначалникот Сашо Поцков на денешниот прес со новинарите.

Анализите на физичко хемискиот состав на водата за пиење што ги направи Институтот за јавно здравје, посочи Поцков, покажаа дека во водата воопшто нема арсен и дека водата одговара на законските и стручни прописи во однос на испитаните параметри кои потврдуваат висок степен на здравствена безбедност на водата.

– Во моментов од бунарите во Мрзенска ада се испумпуваат 180 литри вода во секунда, а тоа значи дека се обезбедени доволни количини вода за граѓаните на општина Гевгелија, како и за жителите на Селемли и Стојаково од општина Богданци кои ја користат водата за пиење од регионалниот водовод во Гевгелија, рече Поцков.

Целокупниот мониторинг и управување со системот е автоматизирано и го вршат обучени лица од јавното претпријатие „Комуналец“. Општина Гевгелија, потврди Поцков, не се откажува и од бунарското подрачје Моин каде во тек е испитувањето за најповолната постапка за деарсенизација на водата за пиење.