Германскиот Црвен крст подготвен за хуманитарна помош на Грција | Сител Телевизија
Свет
8. July 2015 - 8:36

Германскиот Црвен крст подготвен за хуманитарна помош на Грција

Германскиот Црвен крст е подготвен да даде итна хуманитарна помош на Грција, која се наоѓа на работ на финансиска криза и веќе се соочува со тешкотии во здравствените услуги, изјави портпаролот на организацијата Дитер Шуц. 

- Подготвени сме за секој случај, изрази уверување Шуц пред весникот „Лајпцигер фолксцајтиунг“, додавајќи дека пензионерите, сиромашните, болните и бегалците најмногу страдаат од кризата во Грција. 

Според Шуц германскиот Црвен крст е во состојба да помогне на Грците брзо и целосно. 

Директорот на грчката канцеларија на организацијата СОС Детско село соопшти дека бројот на семејствата кои бараат помош од организацијата е зголемен за 50 пати, во споредба со пред почетокот на кризата. 

Германскиот министер за економија и вицеканцелар Зигмар Габриел во понеделникот изјави дека европските лидери несомнено ќе разговараат за укажување на хуманитарна помош на Грција, чии банки се затворени од 28 јуни, а економијата е речиси во целосен застој.