Свет
8. November 2018 - 19:54

Германија на нозе, разоткриен невиден даночен грабеж: Инвестицискиот фонд „BlackRock“ украл 55 милијарди евра од буџетите на европските држави

Германските инспектори извршиле претрес на минхенското седиште на инвестицискиот фонд "BlackRock" во рамките на поширока даночна истрага.
 
Рацијата, како што соопштиле инспекторите од Келн, била извршена во просториите на "BlackRock Asset Menagement Deutschland". 
 
Од "BlackRock" порачуваат дека "во целост соработуваат во истрагата која се однесува на таканаречените "cum-ex" трансакции од периодот од 2007. до 2011. година". Имено, германската истражувачка групација "Коректив", заедно со новинарите од 19 медиуми, разоткрила голем даночен грабеж. Тие ги објавиле резултатите од истражувањето во кое било откриено дека банките и вложувачите при даночните манипулации извлекле околу 55 милијарди евра од буџетот на европските земји, што го платиле даночните обврзници.
 
Истрагата покажала дека била користена таканаречената шема "cum-ex", која е незаконска со оглед на тоа дека станува збор намерно криење од даночната управа.