Балкан
6. September 2016 - 14:00

Формиран тимот за изработка на статутот на ЗСО, Тахири поставува услови

Косовското Министерство за локална самоуправа го комплетираше тимот, кој ќе го изработува статутот на Заедницата на српски општини, пишува денеска весникот Коха диторе.

Меѓутоа, косовската министерка за дијалог, Едита Тахири изјави дека ништо нема да се презема во врска со ЗСО додека не се постигне договор околу повикувачкиот телефонски број за Косово и додека не се имплементира договорот за независност на електричната мрежа.

Претставници од Белград истакнаа дека ќе го разгледаат предлог-статутот на ЗСО, со цел да утврдат дали е согласно постигнатиот договор со посредство на ЕУ.