Македонија
27. November 2019 - 16:04

Фон дер Лајен: Македонија и Албанија требаше да започнат со преговорите

– Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен веднаш по изборот на составот на Комисијата од страна на Европскиот парламент, пред новинарите изјави дека Македонија и Албанија заслужија да започнат со преговори, јавува дописникот на МИА.

– Целосно сум убедена дека е во наш стратешки интерес да ги приклучиме земјите од Западен Балкан кон Европската Унија. Македонија и Албанија заслужуваат да ги започнат преговорите. Ние побаравме многу од овие земји. Сега треба да се убедат сите во Советот на ЕУ, рече претседателката на ЕК.

Според неа, легитимно е Советот да поставува прашање за процесот на проширувањето, но оти за двете земји новите правила не треба да важат.

-Го поздравувам тоа што процедурите за проширување се ставени на масата. Тоа е право на Советот. Но, за Македонија и Албанија, од кои побаравме длабоко да се реформираат и трансформираат, заслужуваат да не ги менуваме правилата кои им ги дадовме претходно, рече претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен